Vårt Kött

För att bevara Svartådalens öppna karaktär, artrikedomen och det rika fågellivet i området, är det viktigt att strandängarna hålls betade. Därför håller vi egna betesdjur på sommaren. Det var naturligt för oss att KRAV-certifiera vår verksamhet, även om den sker i blygsam skala. Vi köper in nya ungdjur varje vår, företrädesvis ettårskalvar. Sedan får de gå på våra strandängar och beta hela sommaren, och bara ha det bra.

Eftersom vi trots allt inte är heltidsbönder, har vi ingen möjlighet att hålla djuren över vintern utan behöver skicka dem till slakt varje höst. För slakt och styckning tar vi hjälp av Faringe Kött och Slakt, ett lokalt slakteri som prisbelönats för sin djurvänliga hantering. Under hösten har Du möjlighet att tinga kött i mån av tillgång – de som en gång köpt prima lyckligt kalvkött av oss kommer gärna tillbaka, så det finns en liten kö. Köttet levereras som regel fördelat på lådor motsvarande en kvarts djur, styckat och märkt men inte förpackat, ungefär hälften färs och hälften bitar (framdels- och bakdelskött blandat). En kvarts kalv fördelad på det viset väger nånstans mellan 20-30 kilo beroende på storleken på kalven. Du som önskar mindre mängder eller hela sidor, kontakta oss för tillgång och aktuellt pris.