Vår Humle

Humleprojektet började i det faktum att varje by sedan 1600-talet hade en lagstadgad skyldighet att leverera en viss mängd humle till staten. Humle (precis som honung) har en konserverande effekt, utöver en god arom, och är en viktig ingrediens i öl. Ölbryggning i sin tur var ett viktigt sätt att hushålla med födan, i ett fattigsverige som inte hade råd att kassera säd som börjat gro. Sverige som en kustorienterad nation behövde också ölen som näringsrik dryck åt de sjöfarande, eftersom färskvatten inte håller sig särskilt länge.

För oss som dagligen hör viskningarna från de generationer som bott här före oss, var det oundvikligt att återskapa en humlegård på gammalt sätt. Först gick nog tankarna mest på bevarande av ett kulturarv, men ska man ändå odla kan man ju lika gärna välja något som man kan dra nytta av. Med utgångspunkt i att humleplantor trivs bäst på de breddgrader de härstammar ifrån, var det ett självklart val att plantera gamla svenska beprövade humlekloner från Nordiska Museets genbank i Julita. Vi har nu tre sorter, ännu lite för unga för att ge full avkastning, så än så länge odlar vi för vårt eget husbehov och den öl vi själva brygger. Avsikten är dock att snart kunna sälja helsvensk ekologisk aromhumle till intresserade hemmabryggare och mikrobryggerier.

Humlen har likväl som honungen hudvårdande egenskaper, och är en bra ingrediens i bivaxsalvor och liknande.